Bulíci jako učitelé

Aneb věci, které mě holčičky naučily ještě předtím, než se nám do famílie dostal Fanda a nyní se to docela hodí

Sebeovládání aneb to, co bych ráda, ale je to morálně nepřípustné, a tak se ovládnu


Zalehnout a začít škrtit. Poměrně častá choutka, když se na mě pes (Bhadra) kouká stylem „miluju, jak otvíráš tu pusu, a jak ti mimické svalíky pracují, když postupně měníš barvy ve tváři“ a to ve chvíli, kdy se člověk snaží např. o přivolání, ukázku poslušnosti nebo prostě jen o to, aby dané zvíře zvedlo prdel a tvářilo se, že je v pozici ON.

Zalít nohy do betonu. To se stává, pokud se vám veterinář dlouze podívá do očí a řekne, že pes (Chilli) má zůstat nějakou dobu v klidu. Pár týdnů ideálně.

Odjet a dělat, že jsem nikdy žádná zvířata nevlastnila. To když pes (Chilli) krouží kolem mě, ale nepřiblíží se, protože se nachýlil čas procházky nebo tréninku ke konci.

Trpělivost

Kde začít… třeba venčení zvířete (Bhadry), které si nechce smočit moc tlapek v blátě/sněhu/vodě/rose, ale potřebuje se pohybovat směrem vpřed, je hodně náročné. Připomíná to vymýšlení tahů u nějaké super šachové partie. Vyfocení psa (Belly), aniž by byl rozmazaný. Učení zvířete (Chilli) dlouhodobého odložení. Trvání si na přesném splnění povelu. Čekání, až bulík (Bhadra) přijde (ne, že by nereagovala, ale ta rychlost, že…). Pečlivé utření tlapiček (Chilli a Belly) zvenčí bez nadávek, čištění uší,…

Dýchání je pro sraby, mazlení je přednější

Bulík si potřebuje většinou lehnout na člověka. Podle rozsáhlosti splínu nebo tulivé nálady, si lehá na nohy nebo na trup. Jakmile máte více bulíků, sem tam se dostaví lehká žárlivost a přibyde jich na vás víc. Nemá smysl, je štelovat, oni se stejně uvelebí, jak potřebují a chtějí nezávisle na tom, že je i třeba 6x přeinstalujete jinam.

Reflex

Jakmile člověk cítí kradmé pohledy, je jasné, že NĚKDO dělá NĚCO nekalého a potřebuje se ujišťovat, že mu to projde.
Jakmile je ticho, je to průser.
Jakmile je ticho a místy je slyšet nějaký podivný zvuk, je to ještě větší průser.
Je třeba jednat!
Vše se dá z tlamy vyndat nezávisle na počtu atmosfér ve stisku čelistí daného tvora. Jen se to musí vyndat rychle.

Oproštění se od materiálna

Máte rádi nějaké boty? Čepici? Ponožku? Tak takhle to v životě nechodí. Věci přicházejí a rozpadají se. Poločas rozpadu mnohdy určují zuby psa. A proč na těch věcech lpět, že jo… drásat si srdce? Mít na základě „jejich odchodu“ sklony k agresivitě (slovní/myšlenkové… fyzická nemá smysl)?

Manipulativní techniky

Chceme-li pracovat s bulíky, je třeba vnuknout jim myšlenku tak, aby si mysleli, že je napadla a tím pádem docílit jejího provedení. Subjekt nesmí mít podezření, že jedná v souladu s myšlenkami člověka, morálními hodnotami a v zásadě proti základním pravidlům rebelie.

Pochvala je základ

Nic se nevnímá jako „no to už máš dávno umět“ nebo „tak to je snad jasný, ne?“ Ne, vše je třeba řádně ocenit, neboť vaše reakce je bedlivě sledována, a pokud není odezva dostatečná, je daná věc zahozena do popelnice rozbitých aktivit, které nemá smysl nadále dělat. Pohlazení je fajn, zatleskání super, ale žrádlo je žrádlo.

A na vše ostatní je tu čokoláda.

Takže, važte si bulíků, výchova dítěte je pak mnohem, mnohem jednodušší.

Komentáře

Oblíbené příspěvky